8 Şubat 2008 Cuma

İlçe olmayı beklerken mahalle olacaklar


Hükümetin nüfusu 2 binin altında ve büyükşehir sınırı içerisinde yeralan belde belediyeleri kapatma girişimi belde belediye başkanları tarafından tepkiyle karşılanıyor.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son nüfus sayımına göre nüfusu 41 bin 373 çıkan merkez Osmangazi ilçesine bağlı Emek Belde Belediye Başkanı Yakup Aktaş; "Biz ilçe olmayı beklerken mahalle olacağız. Bize oy veren insanlara bunu nasıl anlatacağız." dedi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Bursa milletvekilleri kapatılacak beldelerin isimlerini netleştirdi.


Hükümetin büyükşehir sınırlarında kalan beldeleri mahalleye, son sayımda nüfusu 2 binin altına inen beldeleri de köye dönüştürme planı somutlaşmaya başladı.


AK Parti'nin mart ayı sonuna kadar yasalaştırmayı planladığı taslak, kapatılacak belde belediyelerinin İl Özel İdaresi'nin şubesine dönüştürülmesi planlanıyor. Buna göre Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan merkez Osmangazi ilçesine bağlı Kirazlı, Emek, Demirtaş, Ovaakça ile Nilüfer'e bağlı Gölyazı, Akçalar, Görükle, Hasanağa, Çalı, Kayapa, Mudanya'ya bağlı Güzelyalı, Zeytinbağı, Gemlik'e bağlı Umurbey, Kurşunlu, Küçük Kumla belde belediyeliri kapatılıyor.


Nüfusu 2 binin altında çıkan Orhangazi'ye bağlı Solöz, Yeni Solöz ve Narlıca, Kemalpaşa'ya bağlı Ovaazatlı, Orhaneli'ye bağlı Karıncalı, Göynükbelen, Kestel'e bağlı Barakfaki ve Büyükorhan ilçesine bağlı Kınık belde belediyeleri de kapatılacak.


Hükümein bu adımını belde belediye başkanları tepkiyle karşıladı. Yıllardır ilçe olma hayaliyle kentleşmeye büyük önem verdiğini diye getiren Emek Belde Belediye Başkanı Yakup Aktaş; "Ben 15 yıldır, insanlarımıza hizmet verirken hep ilçe olma hayaliyle çalıştık. İnsanlarımız da hükümete bu hayalin gerçekleşmesi için oy verdi. Şimdi mahalleye döneceğiz. Nüfusumuz 41 bin 373. Yani Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri dışındaki 3 bin 209 belediye arasında nüfus bakımından 239. sırada yeralıyoruz. Tek suçumuz büyükşehir eblediyesi sınırları içerisinde bulunmak mı? Son 22 Temmuz seçimlerinde beldemizde AK Parti'ye yüzde 73 oranında oy çıktı. İnsanlar ilçe olma hayaliyle bu oyları verdiler. Peki şimdi mahalle olduğumuzda bu insanlara neyi nasıl anlatacağız?. Bu oyları 'bizi mahalleye dönüştürün' diye vermediler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul'da yaptığı konuşmada büyükşehir sınırları içerisinde yeralan ilçelerin bölünmesinden bahsetti. Ümit ediyorum ki beldemiz bu potansiyelle mahalleye dönüşmeyecek, Osmangazi'nin ikiye bölünmesiyle ilçeye dönüşsün. Yerel seçimlere bir yıl varken böylesine radikal bir karar bizi sıkıntıya sokar. BSorcu olmayan bir belediyeyiz. SAdece 41 personelle 41 bin insana hizmet veriyoruz. Beldemizde kentleşme de son derece sağlıklı gelişiyor." dedi.


YENİDEN 1971'E DÖNMEK İSTEMİYORUZ


Geçtiğimiz yıl devletten sadece 135 bin YTL ödenek aldığını belirten merkez Nilüfer ilçesine bağlı Kayapa Belde Belediye Başkanı Ahmet Sarı, buna karşılık sadece personelin SSK, Emekli Sandığı ve pirimleri için 194 bin YTL harcama yaptıklarını söyledi.


Başkan Sarı, "Belde belediyelerinin devlete 500 milyon YTL civarında zararı olduğu söyleniyor. Belki Doğu Anadolu Bölgesi'nde 50-100 belde belediyesi zarar veriyor olabilir, ama bizim zaten devletten aldığımız para belli. Beldemiz 1972 yılında bu ünvanı almıştır, tekrar 1971'e dönmek istemiyoruz. Gelişmek isterken geriyö denmeyi kabul edemiyoruz. Bazı büyükşehir belediye başkanları Başbakan Erdoğan'ı yanlış yönlendiriyorlar. Biz imar planımızda değişilik yaparak gece kondulaşmanın önüne geçmiş olduk. Devlete yükümüz olmadığı halde bizi kapatıyorlar. TÜİK'in sayımına göre bin 676 nüfusumuz çıktı, ancak bizim yaptığımız çalışmalarda nüfusumuz 3 bin 100 çıkıyor. Gerçi büyükşehir sınırı içerisinde olduğumuz için kapatılıyoruz. Daha iyi yaşam şartlarına kavuşmak istiyoruz. Şehir merkezinde belediyelerin birçok problemi varken mahalleye dönüşecek bu mahallelere nasıl hizmet edilecek." dedi.

Hiç yorum yok: