18 Temmuz 2008 Cuma

Bu Pazar seçim olsa? ANKET



GENAR'ın Türkiye genelinde yaptığı anket, halkın son siyasi gelişmelere ilişkin görüşlerini gözler önüne serdi. AK Parti, barajı geçen diğer partilerin toplamından çok oy alıyor.

Erken seçim yapılması durumunda AK Parti’yle birlikte 3 parti barajı geçebiliyor. Halkın yüzde 62.6'sına göre ise Ergenekon bir terör örgütü.GENAR Araştırma Şirketi, Türkiye'deki son siyasi gelişmelerin toplum tarafından nasıl değerlendirildiği araştırdı.

Türkiye genelinde 14 ildeki 2020 kişi üzerinde yapılan "Türkiye-Toplum-Siyaset Araştırması", yarın seçim yapılsa AK Parti'nin yine büyük farkla tek başına iktidar olacağını ortaya koydu. CHP ise, AK Parti'nin yarısı kadar oy alarak yine muhalefetteki yerini koruyor.

UFUKTA YİNE AK PARTİ VAR

Yarın bir genel seçim olsa AK Parti yine açık ara önde gözüküyor. Seçmenin yüzde 45.1'i AK Parti'ye oy vereceğini belirtirken, ankete katılanların yüzde 23.1'i CHP'yi iktidarda görmek istiyor. MHP ise yüzde 12.8 ile yine üçüncü sırada yer alarak meclise girebiliyor.

DTP'nin oy oranı yüzde 5.6, DP'nin yüzde 2.9 ve DSP'ninki yüzde 0.8 olarak gözüküyor. ANAP ise sadece yüzde 0.01 oy alabiliyor. Bugün bir yerel seçim yapılması durumunda ise, AK Parti üstünlüğünü kimseye kaptırmıyor. Seçmenin yüzde 48.5'i AK Partili belediye başkanlarının göreve gelmesini istiyor. CHP'li belediye başkanı isteyenlerin oranı ise sadece yüzde 24.3'te kalıyor.

ERGENEKON SİYASİ DEĞİL

Ankete katılanların yüzde 65.1'i Ergenekon'un siyasi bir operasyon olduğuna inanmıyor. Ergenekon'un rejimi koruma amaçlı kurulmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 74.2. Halkın yüzde 62.6'sı Ergenekon'un bir terör örgütü olduğunu söylüyor. Türk toplumunun yüzde 61'i Ergenekon oluşumunun çıkar amaçlı suç örgütü olduğunu, yüzde 57'si ise darbe yapmak için bir araya gelmiş bir oluşum olduğunu düşünüyor.

TÜRKİYE KAPATMAYA KARŞI

Türk toplumunun yüzde 60'ı AK Parti'nin kapatılmasına karşı çıkarken yüzde 40 kapatılmasını istiyor. AK Parti'nin kapatılmasına karşı olanların başında AK Parti'ye oy verenler gelirken bunu Saadet Partisi ve DTP'ye oy verenler izliyor. CHP'liler ise, AK Parti'nin kapatılmasından yana. Halkın yüzde 45'i AK Parti'nin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yasak gelmesi durumunda Türkiye'de ekonomik kriz, yüzde 29'u ise siyasi kriz çıkacağını düşünüyor. Yüzde 4.2'lik kesim ise kapatma kararından ekonominin olumlu etkileneceğini savunuyor.

YENİ PARTİ İKTİDAR

AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve Recep Tayyip Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi durumunda halk, yeni kurulacak partiyi iktidara taşıyacak. Bugün AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin yaklaşık yüzde 90'ı AK Parti'nin yerine kurulacak partiye yöneleceğini kaydediyor.

Anket, AK Parti'nin kapatılması durumunda, yerine kurulacak partinin diğer partilerden de oy alacağını gözler önüne seriyor. Yeni partinin şu andaki oy oranı yüzde 43.

AK Parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılıp, Recep Tayyip Erdoğan'ın bağımsız aday olması durumunda ise yine sürpriz yaşanmıyor. Erdoğan, hangi ilden aday olursa olsun halkın yüzde 43'ü onu mecliste görmek istiyor.

YARGININ MÜDAHALESİ

Türkiye Büyük Millet Meclisinde 411 milletvekilinin oyuyla kaldırılan başörtüsü yasağının Anayasa Mahkemesi tarafından iptali halkın yüzde 62'si tarafından doğru bulunmuyor. Toplumun büyük bölümü Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararını eleştirerek "yargı aracılığıyla Türkiye'de siyasal süreçlere müdahale ve milli iradeye müdahale" olduğunu düşünüyor.

İLGİNÇ SONUÇLAR

Anket, dikkat çekici birçok sonucu da gözler önüne serdi. Halk, siyasilerden en çok Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'a en az ise Deniz Baykal'a güveniyor. Toplumun büyük bölümü AK Parti hükümetini başarılı buluyor. AK Parti, sosyal yardımlar ve çetelerle mücadelede de en başarılı kabul edilirken, CHP, MHP ve DTP muhalefette başarısız bulunuyor.

Toplumun yaklaşık yüzde 57'si Türkiye'de bir toplumsal kutuplaşmanın olduğunu savunuyor. Yüzde 57'lik bir kesim önümüzdeki 6 ayın daha kötü bir 6 ay olacağını düşünürken, yüzde 23'ü hiçbir şeyin değişmeyeceğine, yüzde 20'si ise daha iyi bir altı ay olacağına inanıyor.

Yerel Secimler 2009 Yilinda



AK Parti Tokat İl Başkanı Mustafa Boyraz, parti olarak 2008 yılı takviminde yerel seçimlerin olmadığını söyledi.

Ankara'da yapılan toplantı sonrasında kente dönen AK Parti İl Başkanı Mustafa Boyraz, yaşanan gelişmeleri basın mensupları ile paylaştı. Yerel seçimlerin erkene alınması şeklindeki söylemlere açıklık getiren Boyraz, yerel seçimlerin kesinlikle zamanında yapılacağını söyledi. Boyraz, "Türkiye'de gündem bazen öyle değişiyor ki sizi mecbur seçime götürüyor. Ama şu anda öyle olağan üstü bir durum yok. Sayın Başbakanımızda yerel seçimlerin '29 Mart 2009 tarihinde' yani zamanında yapılacağını söyledi. Parti olarak şu an programımız da yerel seçimlere kadar belirlendi. 2008 yılının 10. ayına kadar ilçe kongrelerini bitireceğiz. Daha sonrada yerel seçimleri gündemimize alacağız. Yerel seçimler 2009 yılının Mart ayında yaptıktan sonra da hemen il kongrelerimiz başlayacak. 2009 yılında da il kongrelerimiz bitireceğiz. Yani yerel seçimler kesinlikle zamanında yapılacak" dedi.

Boyraz, AK Parti'nin yerel seçimlerde Tokat Belediye Başkanı adayı konusundaki sorulara, "Şu anda başarılı, çalışkan, dürüst, kimlikli, kişilikli bir belediye başkanı arkadaşımız var. Belediye Başkanı Adnan Çiçek'in başarısı, hizmeti için beraber bir bütün olarak hizmet etmeye devam ediyoruz. Şu an bu sorunun cevabını vermek çok zor. Biz başarılı bir şekilde çalışıyoruz. Benim kişisel kanaatim biz Başkan Çiçek ile Tokat'a hizmet etmeye devam edeceğiz. Benim belediye başkanlığına aday olma gibi bir düşüncem yok. Siyasette parolam 'görev istenmez, verilir' Bize görev verilen her yerde görev yaparız. Bana il başkanlığı görevi verildi. İleri günlerde ne olur bilemem. Cenabı Allah bilir" diye konuştu.

Öte yandan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Cüneyt Aldemir'in diş hekimi olması münasebetiyle görevinden ayrılması sonucu AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı'na vekaleten getirilen Ercan Gürer'in yerine 10 Ocak 2008 tarihi itibariyle genel merkez tarafından İzzet Soyuer'in atandığını bildirildi.